Наc можна знайти: вул. Княжий Затон, 2/30, КиЇв, Україна, 02095
Київ: 067-406-86-01
Дніпро: 067-452-54-85
Львів: 067-537-11-56
Email: office@pro-formula.com.ua
інтернет замовлення
067-501-91-62
099-966-36-37
Про Формула - миючі та деінфікуючі засоби

Миття та дезінфекція

Для чого необхідні миття та дезінфекція в харчопромі?

На харчових підприємствах повинні дотримуватися найсуворіших норм гігієни та санітарії. Миття та дезінфекція, крім іншого, також є запорукою успішного розвитку бізнесу та безпечного виробництва якісної продукції. Для того, щоб забезпечити цей процес у повному обсязі, необхідно декілька умов та ключових параметрів.

Мойка и дезинфекция на пищевом производстве Насамперед підприємство має працювати виключно з якісною сировиною, використовуючи сучасні виробничі технології та методики. Найважливішим чинником стає рівень санітарної гігієни, стан виробничого обладнання, техніки, робочої тари, технологічного інвентарю, площ цехів, робочих поверхонь, спецодягу зайнятих співробітників і так далі. Особливості роботи будь-якого підприємства з виробництва харчових продуктів – це постійні контакти сировини та готової продукції із зовнішніми та внутрішніми поверхнями, інструментом, обладнанням виробничих ліній. Продукт стикається із внутрішньою поверхнею харчових трубопроводів, різних резервуарів та баків тимчасового зберігання. Він присутній на дошках для обробки, на робочих столах, в холодильниках, у транспортних засобах, які займаються переміщенням сировини та продукції. Дуже важливо забезпечувати ідеальну чистоту та дезінфекцію поверхонь безпосередньо перед виробничим процесом і відразу після нього.

Що необхідно для підтримки санітарії та гігієни на необхідному рівні

Якісне, своєчасне та регулярне миття та дезінфекція інструментів, інвентарю спеціальними хімічними засобами гарантує підтримання необхідних норм та стандартів санітарії та гігієни на будь-якому підприємстві з виробництва продуктів харчування. Переваги застосування високоефективної миючої та дезінфікуючої хімії відомі кожному технологу. Ви не тільки заощаджуєте свій час та гроші, але й забезпечуєте чистоту будь-якої поверхні, одночасно позбавляючись від 99,9% найпоширеніших мікробів та бактерій. Миття та дезінфекція поверхонь повинні бути частиною комплексного технологічного процесу підтримання чистоти та гігієни. Як відомо, «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Трудова дисципліна та особиста гігієна персоналу також критично важливі, якщо ви хочете досягти успіху в харчовому бізнесі. Безумовно, важливим є комплексний підхід, який дозволяє підтримувати необхідний рівень санітарної гігієни для випуску безпечного та якісного продукту. Дотримання строгих правил для персоналу, ідеальна чистота на робочому місці, чистий спецодяг, спеціально відведені місця для їди – факторів, що визначають культуру виробництва, досить багато. Природно, ключовим етапом є підбір та використання якісних миючих та дезінфікуючих препаратів, які забезпечують необхідний рівень чистоти та гігієни на вашому виробництві. Основними способами та методами, що дозволяють забезпечити ідеальні санітарно-гігієнічні умови на підприємствах харчової промисловості, є:
  • суворий санітарний контроль на кожному етапі виробництва, починаючи від отримання сировини та закінчуючи відвантаженням виготовлених продуктів;
  • складання та дотримання ідеального для ваших робочих умов плану санітарного миття та дезінфекції;
  • правильна організація процесу з призначенням відповідальних та перевіряючих осіб;
  • забезпечення всім необхідним інвентарем та хімічними засобами для миття та дезінфекції;
  • регулярне миття та дезінфекція з веденням спеціального журналу;
  • застосування виключно ефективної хімії, яка найбільш оптимально підходить для ваших умов;
  • застосування новітніх методик миття, очищення від забруднень та дезінфекції;
  • чітке дотримання кожним працівником норм трудової дисципліни в галузі санітарії та гігієни;
  • регулярне навчання персоналу з підвищенням рівня кваліфікації.
Санітарне миття та дезінфекція на харчовому підприємстві буде найбільш ефективним, якщо використовувати якісні засоби від відомого виробника. Миюча та дезінфікуюча хімія Efir від компанії Про Формула відповідає найжорсткішим стандартам гігієни та санітарії та може використовуватися без обмежень на будь-якому підприємстві харчової промисловості. Молокопереробна, м’ясопереробна промисловість, кондитерські цехи, виробництво макаронних виробів, рибзаводи, борошномельні підприємства по всій Україні успішно застосовують миючі та дезінфікуючі засоби Efir від Про Формула вже багато років. Миття та дезінфекція приміщень, обладнання, інвентарю, поверхонь з використанням засобів Efir від Про Формула – це гарантовано повне видалення будь-яких органічних залишків, патогенної мікрофлори, бактерій і мікробів. Кислотні, лужні та нейтральні засоби Efir від виробника Про Формула використовуються для боротьби з неорганічними та органічними забрудненнями. При цьому миття та дезінфекція обладнання повинні виконуватися у суворій відповідності до технологічного регламенту, а також з урахуванням рекомендацій виробника.

Мийка та дезінфекція – особливості обробки

Безпосередньо сам процес, пов’язаний із санітарною обробкою виробничих цехів, інвентарю та обладнання, проходить у два основні етапи. На першому проводиться миття хімічними засобами Efir від компанії Про Формула. Після ополіскування чистою водою починають другий етап дезінфекції, який забезпечує мікробіологічну чистоту. Мойка и дезинфекция технологического оборудования моющими средствами Efir (Эфир) компании Про Формула Розглянемо ці етапи докладніше:
  • Мийка.
Мийка – це фізико-хімічні виробничі процеси, основна мета яких полягає у повному видаленні з оброблюваних поверхонь будь-яких типів забруднень. Для ефективного миття необхідно використовувати спеціальні хімічні засоби, які розробляються для потреб саме харчової промисловості. Миючі засоби Efir від компанії Про Формула мають якісні робочі миючі характеристики. Хімія підбирається, виходячи з типу використовуваного на вашому підприємстві обладнання, структури поверхні, рівня та ступеня забруднення, виду забруднень (органіку, неорганіку) і так далі.
  • Дезінфекція.
Даний процес на будь-якому підприємстві харчової промисловості необхідний для повного знезараження поверхонь, що контактують із харчовим продуктом чи сировиною. Дезінфектант повинен попередити інфікування патогенними мікроорганізмами та хвороботворною мікрофлорою продуктів харчування. Мийка та дезінфекція м'ясного цеху, контейнерів миючими Efir (Ефір) компанії Про Формула Дезінфекційні процеси можуть проходити з використанням фізичних та хімічних засобів. До першої категорії відносять:
  • обробка поверхонь гарячою водою;
  • використання гарячої пари під тиском;
  • пастеризація;
  • знезараження ультрафіолетом;
  • ультразвукові обробки.
Насправді найчастіше використовують хімічні засоби, які відрізняє простота застосування, безпека, екологічність. Подібну хімію можна застосовувати навіть у важкодоступних місцях, що іноді неможливо при фізичній дезінфекції. Дезінфікуючі засоби Efir від компанії Про Формула – це в основному водні розчини, які містять у своєму складі активні хлористі сполуки, амоній, харчову, мурашину, оцтову кислоту. Вони ефективні за будь-яких умов застосування і дозволяють гарантувати необхідний рівень санітарії та гігієни.

Наслідки неправильно організованого миття та дезінфекції

При недотриманні санітарії та гігієни на підприємстві, при використанні малоефективних засобів та застарілих методик очищення не вдається повністю очистити поверхні від залишків продукту та забруднень. Поступово залишки на поверхнях накопичуються, що призводить до появи стійких плям жиру, білкових забруднень. У трубопроводах і резервуарах накопичується молочний і водний камінь, відкладаються неорганічні мінеральні залишки. Особливо актуальною проблема стає у важкодоступних місцях, які також потребують пильної уваги, проте часто до них просто не доходять руки. Технологічні умови, високі температури, жорстка вода та інші фактори призводять до утворення відкладень, боротьба з якими під силу тільки сучасним хімічним засобам. При цьому процес повинен проводитися регулярно до усунення забруднень будь-якого типу. Найчастіше це досить складне і трудомістке завдання, проте варто розуміти, що подібні багатошарові відкладення – це сприятливе середовище для зростання та розвитку патогенних мікробів. Мікроорганізми виробляють токсини, які спричиняють псування готового продукту. Миття та дезінфекція обладнання має бути своєчасною та постійною для повного видалення забруднень та відкладень. Необхідно переконатися, що препарати та засоби, що використовуються на вашому підприємстві, показують високу ефективність саме у ваших робочих умовах. Як не може бути миття без подальшої дезінфекції, так і неприпустимо використання виключно лише дезінфектантів для боротьби із забрудненнями. Основне правило: спочатку ми боремося із видимими забрудненнями, потім усуваємо невидиму звичайному оку мікрофлору, якісно знезаражуючи усі поверхні.

Як правильно очищати поверхні

Хімічні препарати Efir від компанії Про Формула необхідно використовувати відповідно до рекомендацій виробника, дотримуючись концентрації, способу нанесення та витримування часу для максимальної екстракції. Фахівці стверджують, що будь-яке миття із застосуванням миючих препаратів (хімія Efir від Про Формула не є винятком) має включати 4 основні етапи:
  • нанесення на забруднення, після чого відбувається хімічна реакція розщеплення;
  • механічна дія (ручне миття або використання автоматичного обладнання);
  • підтримка правильної температури для ефективного миття;
  • витримування певного часу оптимального впливу хімії на забруднення.
У кожному окремому випадку може переважати якийсь із вищевказаних етапів: десь буде потрібно більш висока концентрація для усунення старих відкладень, а в якійсь ситуації необхідний більш тривалий час впливу. Для якісного миття необхідно позбавитися всіх забруднень і відкладень. Для цього їх необхідно відокремити від поверхонь, що обробляються, після чого перевести частинки бруду в миючий розчин і гарантувати їх утримання в ньому без можливості повторного осадження на поверхню. Після того, як забруднення переведені в миючий розчин, виконується ополіскування з видаленням хімії. Лужні розчини нейтралізуються наступним застосуванням кислотних засобів Efir від фірми Про Формула.

Висновок

Щоб забезпечити необхідний рівень санітарії та гігієни на будь-якому підприємстві харчової промисловості, необхідно дотримуватися регламенту технологічного процесу, навчати персонал, підвищуючи його рівень кваліфікації. Миття та дезінфекція будь-яких поверхонь, що контактують із сировиною та готовими продуктами, є обов’язковим етапом, що передує або закінчує технологічний виробничий процес.

Для миття та дезінфекції необхідно використовувати виключно якісну хімію, яка розроблена з урахуванням специфіки харчового виробництва. Найкращим варіантом стане покупка миючих та дезінфікуючих засобів Efir від відомого виробника Про Формула.